ვიტამინები და მინერალები
ვიტამინი |
ვიტამინების ნაკლებობით გამოწვეული დარღვევები |
გვხვდება საკვებ პროდუქტებში |
A 1-1,5 mg |
1. კანის
სიმშრალე 2. მხედველობის
დაქვეითება |
1. თევზის
და საქონლის ღვიძლი 2. რძის
პროდუქტები 3. სტაფილო 4. ისპანახი 5. წიწმატი (რეტინოლი) - ეს არის ცხიმში ხსნადი ვიტამინი. ის ძირითადად ცხოველურ პროდუქტებშია. მას ორგანიზმი თავადაც წარმოქმნის ბეტა-კაროტინისგან - პიგმენტებისგან, რომელთაც მრავალი ხილი და ბოსტნეული შეიცავს. წითელი ფერის პროდუქტებში ა ვიტამინი გაცილებით მეტია, ვიდრე ყვითელ პროდუქტებსა და მწვანილში |
B1;B2,B6,B12 5 mg |
1. ნერვული
სისტემის დარღვევები 2. ზრდის
შეჩერება 3. კანის
დაავადებები 4. კუნთების
სისუსტე და ტკივილი |
ეს არის აზოტოვანი ნივთიერებების ერთობლიობა. ამ ჯგუფის თითოეული ვიტამინი დანომრილია - B1-დან B20-მდე. ამ კომპლექსის ყოველ წევრს თავისი ბიოლოგიური მნიშვნელობა აქვს. B ჯგუფის ვიტამინები ყველაზე მეტია
საფუარში,
ხაჭოში,
ყველში,
რძეში,
გაღივებულ
მარცვლეულში,
პარკოსნებში,
ღვიძლში.
მისი წყაროა მწვანე
ბოსტნეული,
სტაფილო,
ნესვი,
გოგრა,
მიწის
თხილი
(არაქისი),
თევზი,
კვერცხი. |
C 60 G |
1. სურავანდი 2. ჭრილობების
შეხორცების შეფერხება 3. ჰემაგლობინის
დაბალი დონე |
(ასკორბინის მჟავა) წყალში ხსნადი ვიტამინია, ორგანიზმი მას ვერ გამოიმუშავებს და ვერც მის მარაგს აგროვებს. ამიტომ აუცილებელია კვების რაციონში ც ვიტამინით მდიდარი პროდუქტების ჩართვა. დიდი რაოდენობითაა ციტრუსებში, ბოსტნეულში, განსაკუთრებით - ფოთლოვანში. მას შეიცავს ნესვი, თეთრი და ყვავილოვანი კომბოსტო, შავი მოცხარი, ბულგარული წიწაკა, მარწყვი, პომიდორი, ვაშლი, გარგარი, ატამი, ქაცვი, ასკილი, ცირცელი, ქერქიანად მოხარშული კარტოფილი. C ვიტამინს შეიცავს ცხოველური წარმოშობის პროდუქტებიც, მაგ. ღვიძლი და თირკმელები |
D 10 mcg [წარმოიქმნება კანში მზის სხივების ზემოქმედებით] |
რაქიტი-ძვლებში კალციუმის ნაკლებობით გამოწვეული გამრუდებები,მყიფე ძვლები
|
ის ორგანიზმში ულტრაიისფერი სხივების ზემოქმედებით წარმოიქმნება, იგი ქიმიური სტრუქტურით მსგავს ბიოლოგიურად აქტიურ ნივთიერებათა ერთობლიობაა. ამ ჯგუფის ყველა ვიტამინი არეგულირებს ორგანიზმში ფოსფორისა და კალიუმის დონეს. ცხოველური წარმოშობის პროდუქტებიდან დ ვიტამინი გვხვდება თევზის
ქონში,
კვერცხის
გულში,
ხიზილალაში,
რძის
ნაწარმში,
ყველსა
და
კარაქში.
დ ვიტამინით მდიდარი მცენარეული წარმოშობის პროდუქტებიდან აღსანიშნავია სოკო, ჭინჭარი, ოხრახუში, იონჯა, შვიტა. 1.
|
E 8-10 mg |
1. ნაყოფის
განვითარების შეფერხება 2. ერითროციტების
დაშლა |
მისი ძირითადი წყაროა გაღივებული ხორბალი და მისი ცხიმი, ნიგოზი, მზესუმზირას, სიმინდის, სოიის, არაქისისა და შირბახტის ზეთი. ბევრია ტოკოფეროლი აგრეთვე ღვიძლში, ორაგულში, კვერცხის გულში, სტაფილოში, ისპანახსა და შვრიაში; ე ვიტამინის შეთვისებისთვის აუცილებელია სელენი და თუთია. ნამცხვრები და ტკბილეული აფერხებს მის შეთვისებას |
F ვიტამინი (პოლიუჯერი ცხიმოვანი მჟავები) |
|
მისი ძირითადი წყაროა ზეითუნის, სელის, კანაფის, ყაყაჩოს ზეთი, თევზის ქონი, მცენარის თესლი, ხმელი ხილი, მიწის თხილი, სოია, ნუში, ავოკადო. F ვიტამინის დაცვისა და მისი მოქმედების გასაძლიერებლად ის ანტიოქსიდანტებთან, ბ ვიტამინსა და თუთიასთან, ერთად უნდა მიიღოთ. F ვიტამინი კი აძლიერებს ა, ბ, დ, ე ვიტამინების მოქმედებას. |
K ვიტამინი |
|
მისი წყაროა კვერცხი და ღორის ღვიძლი, რძის ნაწარმი. ამ ვიტამინით გაცილებით მდიდარია მცენარეული პროდუქტები, კერძოდ - ისპანახი, სალათის ფურცლები, მწვანე ჩაი, ჭინჭარი, მწვანე ფოთლოვანი და ბრიუსელის კომბოსტო. კ ვიტამინს შეიცავს აგრეთვე ზეითუნის ზეთი, ზოგიერთი ხილი (ბანანი, ავოკადო, კივი), ქატო, მარცვლოვნები; ალკოჰოლი, ანტიბიოტიკები, გაზიანი სასმელები და ე ვიტამინის დიდი დოზა ხელს უშლის კ ვიტამინის ათვისებას. |
P ვიტამინი (ბიოფლავონოიდები, რუტინი) - |
|
ის მაქსიმალური რაოდენობით არის ციტრუსებში, უმეტესად ლებნებს შორის სივრცეებში და თეთრ კანში. რუტინს დიდი რაოდენობით შეიცავს ხილი და კენკრა - შავი მოცხარი, მაყვალი, ჟოლო, ასკილი, ყურძენი, ცირცელი, ბალი და გარგარი, აგრეთვე - პომიდორი, კომბოსტო, ოხრახუში, წიწიბურა. სასმელებიდან P ვიტამინის წყაროა ლუდი, ღვინო, ჩაი, ყავა |
N ვიტამინი |
|
გვხვდება როგორც ცხოველური, ისე მცენარეული წარმოშობის პროდუქტებში. მისი უნიკალური წყაროა გული, თირკმელები და ღვიძლი. ნ ვიტამინს შეიცავს ისპანახი, სოკო, საფუარი, ზოგიერთი ბოსტნეული. |
U ვიტამინი |
|
ვიტამინისმაგვარ ნივთიერებებს მიეკუთვნება. ის პირველად კომბოსტოს წვენში აღმოაჩინეს. მისი წყაროა თეთრთავა კომბოსტო, ჭარხალი, სატაცური, ოხრახუში, ნიახური, წიწაკა, პომიდორი, ბოლოკი, ხახვი, სტაფილო, ისპანახი, ბანანი, ცხოველური წარმოშობის პროდუქტებიდან - ახალი რძე, უმი კვერცხის გული, ღვიძლი. |
Q ვიტამინი (კოფერმენტი ქ, უბიქინონი). |
|
ესეც ფართოდ გავრცელებული ვიტამინისმაგვარი ნივთიერებაა. ის გვხვდება მცენარეული და ცხოველური წარმოშობის სხვადასხვა პროდუქტში. |
მინერალები საკვებში |
|
|
|
|
ისეთ მინერალებს, როგორებიცაა კალციუმი და ფთორი, უხვად შეიცავს რძის ნაწარმი (განსაკუთრებით ყველი და ხაჭო), |
|
|
კალიუმი შედის მარცვლოვნებისა და ჩირის (გარგრის, ქლიავის, ქიშმიშის) შემადგენლობაში. |
|
|
იოდის ძირითადი წყაროა ზღვის პროდუქტები (ზღვის კომბოსტო, წყალმცენარეები, თევზის ქონი). |
|
|
ღვიძლი და კვერცხის გული მდიდარია რკინით |
კამა |
|
კამა - მდიდარია C და B ვიტამინებით, კაროტინით, ნიკოტინისა და ფოლიუმის მჟავებით, ასევე ღირებული მიკროელემენტებით: კალციუმით, კალიუმით, რკინით და ფოსფორით. |
ოხრახუში |
|
ოხრახუში - უხვად შეიცავს კალიუმს, მანგანუმს, C, B1, B2 ვიტამინებს და კაროტინს. სულ რაღაც 20-30 გრამი ოხრახუში აკმაყოფილებს ორგანიზმის დღიურ მოთხოვნილებას C ვიტამინზე. ორგანიზმიდან გამოაქვს მარილები. ხელს უშლის შეშუპებას და წონის მომატებას. |
ქინძი |
|
ქინძი - B1, B2, ც, P ვიტამინებისა და კაროტინის წყაროა. უხდება თვალებს, კანსა და ლორწოვან გარსს. |
|
|
მწვანილი აუმჯობესებს ნივთიერებათა ცვლას, გამოდევნის ორგანიზმიდან წიდებსა და სხვა მავნე ნივთიერებებს, აფერხებს დაბერების პროცესს, განამტკიცებს ჯანმრთელობას. შეიყვარეთ და უხვად მიიღეთ მწვანილი. |
მაგნიუმით მდიდარი პროდუქტები: |
|
·
მარცვლეული, ბურღული (შვრია, ყავისფერი ბრინჯი, ქერი); ·
კომბოსტო, სოიოს ფქვილი,ბარდა, ლობიო, მზესუმზირის თესლები; ·
ლეღვი, ლიმონი, გრეიპფრუტი, ვაშლი, ბანანი, გარგალი; ·
ტკბილი ნუში, კაკალი; ·
კამბალა, კობრი, კრევეტები, ზღვის ქორჭილა, პალტუსი, ქაშაყი, სკუმბრია, ვირთევზა; ·
რძე, ხაჭო (შეიცავს ცოტას, მაგრამ ადვილად შეთვისებად ფორმაშია) |
კალიუმით მდიდარი პროდუქტები: |
|
2. გამხმარი გარგარი[კურაგა] ·
|
|
|
·
|
|
|
|
შიმშილი-არასრულფასოვანი კვების უკიდურესი ფორმა,როცა დღე-ღამის განმავლობაში ადამიანი 1300 კალორიაზე ნაკლებს იღებს;
არასრულფასოვანი კვება - კვების ფორმა,როცა დღე-ღამის განმავლობაში ადამიანი 2300 კალორიაზე ნაკლებს იღებს;მათ შორის ცხოველური წარმოშობის ცილებს 20 გრამზე ნაკლებს
ფარული შიმშილი -რაციონში ადამიანის ორგანიზმისთვის აუცილებელი ელემენტების(ცხოველური პროტეინების,ვიტამინების,მინერალური მარილების,ცხიმების,ცილების და სხვა) არასაკმარისი რაოდენობა
დისტროფია-ცალკეული ქსოვილების,ორგანოების ან მთელი ორგანიზმის კვების დარღვეა
· განვითარებად ქვეყნებში კვების რაციონის კალორიულობა დღე-ღამეში 2400კკალ-ს და 60 გ. ცილას შეადგენს[ ხოლო დასავლეთის ქვეყნებში სურსათის მოხმარება კალორიულობის მიხედვით1/3-ით აღემატება მეცნიერულად დაგენილ ნორმებს(2500 კკალორიას]
·
განვითარებად ქვეყნების უმრავლესობაში კვება არასრულფასოვანია,როგორც კალორიულობის,ისე ცილების რაოდენობის მიხედვით;
·
ეს კი უარყოფითად მოქმედებს ადამიანთა ჯანმრთელობაზე,შრომისუნარიანობასა და გონებრივ განვითარენბაზე;
·
განვითარებად ქვეყნებში კვების რაციონში ცხოველური წარმოშობის ცილების უკმარისობა "ფარულ შიმშილს " იწვევს;
·
აფრიკის,ინდონეზიის და ინდოეთის ზოგიერთ რეგიონში მოსახლება ძირითადად სახამებლით მდიდარი მარცვლეულით და ბოსტნეულით იკვებება დათითქმის არ მოიხმარს ხორცს და რძეს
·
ამ რეგიონის მცხოვრებნი,განსაკუთრებით,ბავშვები,ზოგჯერ იმდენს ჭამენ,რამდენის მიღებაც ფიზიკურად შეუძლიათ,მაგრამ მოთხოვნილებას კალორიებსა და ცილებზე ვერ იკმაყოფილებენ
·
განვითარებად ქვეყნებში ძირითადად ერთი(მონო) რომელიმე სამომხმარებლო კულტურა ჭარბობს,რაც საკვებს ერთფეროვანს ხდის;
·
მაგ. სამხრეთ და სამხრეთ-აღმოსავლეთ აზიის ქვეყნების რაციონში ბრინჯის წილი დაახლებით 75%-ს შეადგენს,ხოლო ზოგიერთ ადგილას 90%-საც კი
·
მწვავე სურათია ლათინურ ამერიკაშიც,მაგ გვატემალაში სიმინდის ხარჯზე მოსახლეობა მთელი კალორიების 70 %-ს იღებს
·
ჰოდურასშიკვების რაციონში დიდიდი ხვედრითი წილი ბანანს უკავია;
·
ჰაიტიში-შაქარს და ა.შ.
·
რადგან მარცვლეული რაციონი ვერაკმაყოფილებს ორგანიზმის ფიზიოლოგიურ მოთხოვნებს,გავითარებადი ქვეყნების მოსახლეობის 70% არასრულფასოვნად იკვებება;
Комментарии
Отправить комментарий