გლობალური სასურსათო პრობლემა

 


·        სასურსათო პრობლემა მჭიდრო კავშირშია მოსახლეობის ზრდის ტემპებთან

·        მოსახლეობის ზრდის ტემპები კვების პროდუქტების წარმოების ტემპებს ძლიერ აჭარბებს

·        ეს  იწვევს მოშიმშილეთა რიცხვის ზრდას

·        შიმშილოლობის ზღვარზე მყოფი და არასრულფასოვანი კვების მქონე მოსახლეობის მატებას

·        სასოფლო-სამეურნეო(აგრო) ლანდშაფტებზე ანთროპოგენური(ადამიანური) ზემოქმედების ზრდას;

·        აგრარული რესურსების სწრაფ ამოწურვას;

·        უმსხვილესი კულტურულ-ისტორიული რეგიონების მოსახლეობის ფსიქოფიზიკური მდგომარეობის გაუარესებას;

·        მსოფლიოში სამხედრო კონფლიქტების წარმოშობის რისკების ზრდას;

შიმშილი-არასრულფასოვანი კვების უკიდურესი ფორმა,როცა დღე-ღამის განმავლობაში ადამიანი 1300 კალორიაზე ნაკლებს იღებს;

არასრულფასოვანი კვება - კვების  ფორმა,როცა დღე-ღამის განმავლობაში ადამიანი 2300 კალორიაზე ნაკლებს იღებს;მათ შორის ცხოველური წარმოშობის ცილებს 20 გრამზე ნაკლებს

ფარული შიმშილი -რაციონში ადამიანის ორგანიზმისთვის აუცილებელი ელემენტების(ცხოველური პროტეინების,ვიტამინების,მინერალური მარილების,ცხიმების,ცილების და სხვა) არასაკმარისი რაოდენობა

დისტროფია-ცალკეული ქსოვილების,ორგანოების ან მთელი ორგანიზმის კვების დარღვეა

 

 

მსოფლიოში არსებული სასურსათო სიტუაცია

 

·        კვების პროდუქტების დეფიციტი(უკმარისობა) ყოველთვის არსებობდა კაცობრიობის ისტორიაში,მაგრამ პრობლემა განსაკუთრებით გამწვავდა მე-20 საუკუნის სამოცდაათიანი წლების პირველ ნახევარში

·        პრობლემა მაშინ მხოლოდ განვითარებად ქვეყნებს ეხებოდა

·        ყოველწლიურად პლანეტის მოსახლეობა,დაახლოებით 90 მილიონი კაცით იზრდება;

·        რესურსები კი,რომლებიც საკვები პროდუქტების ზრდისთვისაა საჭირო,პირიქით,მცირდება

·        სელექცია- ცხოველთა და მცენარეთა ჯიშების გაუმჯობესება,ან ახალი ჯიშების გამოყვანა ხელოვნური შერჩევის გზით,შეჯვარებით

·        სელექციამ,ხელოვნურმა სასუქებმა,ირიგაციამ(მორწყვა)

ადამიანს საშუალება მისცა მნიშვნელოვნად გაეზარდა         მარცვლეულის წარმოება,რომელიც ბოლო წლებში აღარ         იზრდება.

·        დღეისათვის დედამიწაზე თითქმის 1 მილიარდი ადამიანი ქრონიკულ შიმშილს განიცდის,ან შიმშილის ზღვარზეა

·        ზონები სადაც მოსახლეობის მნიშვნელოვანი ნაწილი შიმშილობს ან შიმშილობის ზღვარზეა,მსოფლიო რუკის უდიდეს ნაწილს მოიცავს

·        შიმშილობის ზონები აფრიკას,სამხრეთ და სამხრეთ-აღმოსავლეთ აზიას ,ასევე ლათინურ ამერიკას მოიცავს

·        ანუ შიმშილის გეოგრაფია  განვითარებადი ქვეყნების საზღვრებს ემთხვევა

·        ამ ქვეყნების უმრავლესობაში დაბალკალორიულ კვებას ადამიანის ორგანიზმისთვის აუცილებელი ცხოველური პროტეინების,ვიტამინების,კალციუმის და .. უკმარისობა ემატება.

 

 

რითი იკვებებოდა და რითი იკვებება მსოფლიოს მოსახლეობა ?

 

·        კაცობრიობამ,თავისი არსებობის განმავლობაში,მნიშვნელოვნად შეიცვალა მენიუ.

·        ადამიანის წინაპრების კვების შესახებ ინფორმაციას ძვლების ნარჩენები იძლევა

·        ეს ნაშთები წარმოდგენას გვიქმნის იმდროინდელი ადამიანის კვების ხარისხზე და რეჟიმზე;

·        პირველყოფილი ადამიანები ძირითადად მცენარეული წარმოშობის საკვებით იკვებებოდნენ: ხილით,მცენარეთა ფესვებით და ფოთლებით,კენკრით და ..

·        მათ ვეგეტარიანულ მენიუს ფრინველთა კვერცხი,მოლუსკები,პატარა ცხოველები ემატებოდა;

·        პირველყოფილი ადამიანი ძალზე იშვიათად იღებდა ხორცს,და თანაც უმი სახით.

·        მათ ვეგეტარიანულობას მეზოლითის ეპოქის ადამიანთა ჩონჩხზე ჩატარებული ანალიზი ადასტურებს

·        ძვლების შემადგენლობაში ძირითადად კალციუმის ფოსფატები შედის და არა ოქსალატები,რაც ცხოველური საკვებისთვისაა დამახასიათებელი;

·        ნადირობაზე და თევზჭერაზე გადასვლამ ადამიანთა კვების რაციონის გაფართოება გამოიწვია;

·        ამას აქქეოლოგიური და მედიცინის სფეროში აღმოჩენები ადასტურებს;

·        დროთა განმავლობაში ადამიანის საკვები მრავალფეროვანი ხდებოდა;

·        გაიზარდა ცხოველთა,როგორც მაღალხარისხოვანი საკვები წყაროს როლი(ხორცი,რძე,რძის სხვადასხვა ნაწარმი,კვერცხი)

·        საკვებ რაციონში ცხოველური წარმოშობის პროდუქტების მოჭარბება ეკონომიკურად განვითარებული ქვეყნებისთვისაა დამახასიათებელი(შენიშვნა:საქართველოდან არაბულ ქვეყნებში ამჟამად ცხვარი გაყავთ)

·        რაც უფრო განვითარებულია ქვეყანა იქ მით უფრო შემცირებულია ბუნებრივი საკვების წილი და გაზრდილია სამრეწველო კვებითი პროდუქტების წილი(მაგ. თურქეთი არის უმსხვილესი მწარმოებელი გასაყიდად)

·        განვითარებადი ქვეყნებში საკვებად კვლავ ბუნებრივ და კულტივირებულ(მოყვანილ) საკვებს იყენებენ;

კვების ხარისხი

 

·        ადამიანისთვის ნორმალური ცხოვრებისა და საქმიანობისთვის საჭირო საკვები დამოკიდებულია მის სქესზე,წონაზე,სიმაღლეზე,ხასიათზე,შრომის პირობებზე,საყოფაცხოვრებო პირობებზე,საცხოვრებელი ტერიტორიის აგროკლიმატურ თავისებურებებზე;

·        ადამიანის კვების ხარისხი ორი მთარი მაჩვენებლით ფასდება:

1.     კალორიულობა

2.     კომპლექსურად აუცილებელი ინგრედიენტები(ცილები,ცხიმები,,ვიტამინები,მინერალური ნივთიერებები)

შენიშვნა :
საკვების კალორიულობა-დღე-ღამის განმავლობაში ერთი ადამიანის მიერ მიღებულ კვების პროდუქტებში კალორიების საერთო რაოდენობა;

·        საკვების კალორიულობა იმ ენერგიით განისაზღვრება,რომელიც საკვებ პროდუქტებში:ცილებში,ცხიმებში,ნახშირწყლებშია აკუმულირებული

·        ენერგია,რომელიც საკვების წვის დროს თავისუფლდება ადამიანის ორგნიზმში,ადამიანის მიერ სამუშაოს შესრულებისას გამოიყენება;

·        ეს ენერგია კალორიებსა და კილოკალორიებში იზომება

·        გაეროს სასურსათო და სასოფლო-სამეურნეო ორგანიზაციის და ჯამრთელობის დაცვის მსოფლიო ორგანიზაციის ექპერტთა აზრით,ადამიანის საშუალო,ყოველდღიური ულუფა 2500 კილოკალორიას უნდა შეიცავდეს;

·        ამ რაოდენობის კალორიებს დედამიწის მოსახლეობის მხოლოდ 35% იღებს;

·        მოსახლეობის 15%,მართალია საკმარის კალორიებს იღებს,მაგრამ ცხოველური წარმოშობის პროტეინების (ცილების) დეფიციტს განიცდის

·        დედამიწის მოსახლეობის მეხუთედი კი არასრულფასოვნად იკვებება და ყოველდღიურად 1500 კკალორიაზე ნაკლებს იღებს;

·        კვების ხარისხი-მოხმარებული საკვები ნივთიერებების ასორტიმენია

·        ერთ დროს მიიჩნევდნენ,რომ საკვების სხვადასხვა სახეობა ერთმანეთს ცვლის და ჯამში საჭიორო კალორიებს იძლევა

·        ამ თეორიას იზოდინამია ჰქვია;

·        მაგრამ უკვე ცნობილია,რომ მხოლოდ ნახშირწყლები და ცხიმებია ნაწილობრივ ურთიერთშემცვლელი,ხოლო ცილები,განსაკუთრებით კი,ცხოველური წარმოშობის,შეუცვლელია;

·        იგივე შეიძლება ითქვას ზოგიერთ ვიტამინზეც;

·        ასე რომ,არასრულფასოვანი კვება განვითარებად ქვეყნებში მხოლოდ კალორიების დეფიციტით არ შემოიფარგლება;

·        ამ ქვეყნების მოსახლეობის რაციონში არ არის საკმარისი რაოდენობით ცხოველური წარმოშობის ცილები,A ვიტამინი;კალციუმი და ..

·        მუსონური აზიის ქვეყნებში,რომლებიც"ბრინჯის ქვეყნებად " ითვლებიან და მცენარეული ცილების მწარმოებლები არიან,ცხოველური წარმოშობის პროტეინების ნაკლებობა(ხორცის,რძის,კვერცხის,თევზის) მარობა შეინიშნება;

 

განვითარებადი ქვეყნები და მათი  სასურსათო პრობლემები

 

·        ძირითადი საკვები კულტურის-მარცვლეულის წარმოების ზრდა განვითარებად ქვეყნებში მკვეთრად ჩამორჩა მოსახლეობის ზრდის ტემპს;

·        ეს პრობლემა ნაკლებად შეეხო განვითარებულ ქვეყნებს,სადაც მარცვლეულის საკვებად გამოყენება დიდი ხანია შემცირებულია(საფურაჟედ გამოყენება მზარდია). მათ კვების რაციონში სხვა საკვებმა პროდუქტებმა დაიმკვიდრა ადგილი;

·        განვითარებად ქვეყნებში კვების რაციონის კალორიულობა დღე-ღამეში 2400კკალ- და 60 . ცილას შეადგენს

·        განვითარებად ქვეყნების უმრავლესობაში კვება არასრულფასოვანია,როგორც კალორიულობის,ისე ცილების რაოდენობის მიხედვით;

·        ეს კი უარყოფითად მოქმედებს ადამიანთა ჯანმრთელობაზე,შრომისუნარიანობასა და გონებრივ განვითარენბაზე;

·        განვითარებად ქვეყნებში კვების რაციონში ცხოველური წარმოშობის ცილების უკმარისობა "ფარულ შიმშილს " იწვევს;

·        აფრიკის,ინდონეზიის და ინდოეთის ზოგიერთ რეგიონში მოსახლება ძირითადად სახამებლით მდიდარი მარცვლეულით და ბოსტნეულით იკვებება დათითქმის არ მოიხმარს ხორცს და რძეს

·        ამ რეგიონის მცხოვრებნი,განსაკუთრებით,ბავშვები,ზოგჯერ იმდენს ჭამენ,რამდენის მიღებაც ფიზიკურად შეუძლიათ,მაგრამ მოთხოვნილებას კალორიებსა და ცილებზე ვერ იკმაყოფილებენ

·        განვითარებად ქვეყნებში ძირითადად ერთი(მონო) რომელიმე სამომხმარებლო კულტურა ჭარბობს,რაც საკვებს ერთფეროვანს ხდის;

·        მაგ. სამხრეთ და სამხრეთ-აღმოსავლეთ აზიის ქვეყნების რაციონში ბრინჯის წილი დაახლებით 75%- შეადგენს,ხოლო ზოგიერთ ადგილას 90%-საც კი

·        მწვავე სურათია ლათინურ ამერიკაშიც,მაგ გვატემალაში სიმინდის ხარჯზე მოსახლეობა მთელი კალორიების 70 %- იღებს

·        ჰოდურასშიკვების რაციონში დიდიდი ხვედრითი წილი ბანანს უკავია;

·        ჰაიტიში-შაქარს და ..

·        რადგან მარცვლეული რაციონი ვერაკმაყოფილებს ორგანიზმის ფიზიოლოგიურ მოთხოვნებს,გავითარებადი ქვეყნების მოსახლეობის 70% არასრულფასოვნად იკვებება;

·        განვითარებად ქვეყნებში სასოფლო-სამეურნეო მიწები კიდევ უფრო მცირდება,მრავალსულიანი ოჯახის წევრებს შორის მისი გადანაწილების შედეგად;ასევე დაბალია ტექნიკის და სასუქების გამოყენების შესაძლებლობები;

·        ეს ქვეყნები 1 ჰა-ზე სასუქების გამოყენებით 40-45-ჯერ ჩამორჩება განვითარებულ ქვეყნებს

·        ამიტომ განვითარებად ქვეყნებში მოსავლიანობა და პროდუქტულობა დაბალია;

·        სწორედ აქედან გამომდინარეობს სასურსათო პრობლემის სიმწვავე- მილიონობით ადამიანის ქრონიკული შიმშილობა,ან შიმშილობის ზღვარზე ყოფნა,რომლებიც კიდევ უფრო მწვავდება გვალვიან წლებში;

·        განვითარებად ქვეყნებში გაუდაბნოების,ეროზიის(გამოფიტვის) დასარწყავი მიწების დამლაშების შედეგად ნიადაგის ხარისხი გაუარესდა და მათი ნაყოფიერება ძლიერ შემცირდა(!)

·        ზოგიერთ ქვეყანაში სასოფლო-სამეურნეო საქმიანობისთვის გამოსადეგი თავისუფალი მიწების ფონდისთითქმის 90% უკვე გამოყენებულია(მაგ; ინდოეთი,ბანგლადეში) და მათი ამოწურვის დიდი საშიშროებაა;

 

რა უნდა გაკეთდეს განვითარებად ქვეყნებში არსებული  სასურსათო პრობლემის გადასაჭრელად ?

 

·        განვითარებადი ქვეყნების სოფლის მეურნეობის აღორძინება გრძელვადიანი და კომპლექსური ამოცანაა.

·        იგი ვერ გადაწყდება მხოლოდ უცხო ქვეყნების დახმარებით,მიუხედავად იმისა რომ ასეთი დახმარება ხორციელდება;

·        სასურსათო პრობლემა განვითარებადმა ქვეყნებმა საკუთარი ძალებით უნდა გადაჭრან

·        ამისათვის აუცილებელია

1.      მოსახლეობის სოციალური განათლება

2.     აგრარული რეფორმები,

3.     აგრარულ ურთიერთობებში ჯერ კიდევ არსებული ფეოდალური ფორმების ამოძირკვა,

4.     სოფლის მეურნეობის სფეროში არსებული მეცნიეულ-ტექნიკური მიღწევების გაცნობა და გამოყენება

5.     სარწყავი მიწების ფართობების გაზრდა

6.     სოფლის მეურნეობის ინტესიფიკაცია

სოფლის მეურნეობის ინტენსიფიკაციაუკვე არსებულ  სავარგულებზე პროდუქტულობის გაზრდა,ბიოტექნოლოგიების განვითარება,ახალი მაღალპროდუქტიული ჯიშების გამოყვანა-გამოყენება;ნიადაგის დამუშავების ახალი მეთოდების,მექანიზაციის,ქიმიზაციის და მელიორაციის განვითარება

სოფლის მეურნეობის განვითარების ინტენსიური გზის რეალობას და ეფექტურობას აზიის ზოგიერთი ქვეყნის მაგალი ამტკიცებს სადაც ნათესი მიწები სულ 1/4-ით გაიზარდა,მარცლეულის მოყვანა კი 3-ჯერ

სოფლის მეურნეობის განვითარების ინტენსიური გზით ინდოეთმა,ინდონეზიამ და ტაილანდმა მარცვლეულით თვითუზრუნველყოფას მიაღწია;

ამ ქვეყნების წვრილი ფერმები,სარწყავი სისტემების გამოყენებით,მოსავალს წელიწადში 3-ჯერ იღებენ;


შენიშვნა: სოფლის მეურნეობის განვითარების ექსტენსიური გზა სახნავების,საძოვრების,თევზსარეწაო ტერიტორიების შემდგომ გაფართოებას გულისხმობს

გლობალური სასურსათო პრობლემის გადასაჭრელად კაცობრიობამ სრულად უნდა გამოიყენოს სოფლის მეურნეობის განვითარების  ორივე გზა ,ექსტენსიურიც და ინტენსიურიც;

ყურადღება : ასევე დამუშავების პროცესშია სურსათის წარმოების ახალი, არატრადიციული მეთოდი,რომელიც ბუნებრივი ნატურალური ნედლეულისგან ცილების საფუძველზე ხელოვნური საკვები პროდუქტების "კონსტრუირებაში" მდგომარეობს(მა. მუშაობენ ხელოვნური ხორცის შექმნაზე)

სასურსათო პრობლემის გადაჭრა მხოლოდ მოსახლეობის ზრდის და სურსათის წარმოების ტემპების გათანაბრებითაა შესაძლებელი

არსებობს პირდაპირი კავშირი ოჯახის სულადობასა და მათი ხვალინდელი ცხოვრების ხარისხს შორის 

აუცილებელია ოჯახის სულადობის დარეგულირება; 

ოჯახის დარეგულირება მხოლოდ ძალიან-მაღალი სოციალურ- ეკონომიკური დონის მიღწევისას არის შესაძლებელი,რომლისთვისაც განვითარებადი ქვეყნების უმრავლესობას ჯერ არ მიუღწევია;

·        სასურსათო პრობლემა არა მხოლოდ რესურსული,არამედ პოლიტიკური პრობლემაცაა

·        ამ პრობლემის ფესვები ყოფილი კოლონიების ჩამორჩენილობაში

·        სოფლად ნახევრადფეოდალური ურთიერთობების კონსევაციაში

·        შრომის საერთაშორისო დანაწილების სიტემასა და განვითარებადი ქვეყნების სოფლის მეურნეობის იძულებით საექსპორტო სპეციალიზაციაშია

 

სასურსათო პრობლემა განვითარებულ ქვეყნებში

 

·        განვითარებულ ქვეყნებში მოსახლეობა საკვები რესურსების უკმარისობას კი არა,პირიქით მათ სიჭარბეს განიცდის

·        დასავლეთის ქვეყნებში სურსათის მოხმარება კალორიულობის მიხედვით1/3-ით აღემატება მეცნიერულად დაგენილ ნორმებს(2500 კკალორიას)

·        ესეც პრობლემაა,თუმცა შიმშილს ვერ შეედრება

·        აშშ-ში მოსახლეობის 1/3 ჭარბი წონის გამო იტანჯება

·        ყოველწლიურად ამერიკელები 33 მლნ დოლარს ხარჯავენ დიეტურ პროდუქტებსა და წონის დასაკლებ ტრენინგებზე

 

მწვანე რევოლუცია - რა არის გენმოდიფიცირებული  კულტურები

 

·        ნორმან ბარლოუ ნობელის პრემიის ლაურეატი ამერიკელი მეცნიერი

·        მწვანე რევოლუციის შედეგად მნიშვნელოვნად გაიზარდა მარცვლეული კულტურების მოსავლიანობა;

·        ახალი ჯიშები გენური ინჟინერიის შედეგად შეიქმნა

·        ამ ახალ ჯიშებს გენეტიკურად მოდიფიცირებული ორგანიზმები ეწოდებათ

 

WEP-World Food Programme

 

·        1975 შეიწმნა და არის გაეროს ორგანო

·        36 სახელმწიფოსაგან შედგება

·        მთავარი ოფისი რომში აქვს

·        საქმიანობის სფერო - სურსათის წარმოებასა და სურსათით საერთაშორისო ვაჭრობაში თანამშრომლობის კოორდინაცი

 






Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

პოეტის და პოეზიის დანიშნულება ილია ჭავჭავაძის და აკაკი წერეთლის შემოქმედებაში

"კაცია ადამიანი ?!"-ილიას რეალისტური ნაწარმოები